Μια περίπτωση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοειδών ή ΣΕΒ – η λεγόμενη ασθένεια των τρελών αγελάδων – έχει επιβεβαιωθεί σε ένα αγρόκτημα στο Aberdeenshire.

Ο υπουργός αγροτικής οικονομίας Fergus Ewing δήλωσε ότι έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στο ανώνυμο αγρόκτημα.

Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της νόσου – της πρώτης στο είδος της στη Σκωτία σε 10 χρόνια – η οποία βρέθηκε μετά το θάνατο ενός ζώου.

Η «απομονωμένη» περίπτωση εντοπίστηκε πριν από την είσοδο στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Υπολογίζονται 16 περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2011 και το τελευταίο το 2015.

Ο επικεφαλής κτηνίατρος Sheila Voas δήλωσε: “Θα ήθελα να παροτρύνω οποιονδήποτε αγρότη που έχει ανησυχίες να αναζητήσει κτηνιατρική συμβουλή.”

Πρόσθεσε: “Ενώ είναι πολύ νωρίς για να πούμε από πού προέκυψε η ασθένεια σε αυτή την περίπτωση, η ανίχνευσή της είναι απόδειξη ότι το σύστημα επιτήρησης μας κάνει δουλειά.

“Συνεργαζόμαστε στενά με την Υπηρεσία Υγείας Ζώων και Φυτών για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση.”

Ο Andrew McCornick, πρόεδρος της NFU Scotland, δήλωσε: “Είναι απογοητευτικό να μάθουμε αυτή την περίπτωση ΣΕΒ στην περιοχή του Aberdeenshire.

“Ενώ χάνουμε την αμελητέα κατάσταση κινδύνου μας, δεν είναι απροσδόκητο να δούμε μια νέα περίπτωση και αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων επιτήρησης. Αυτό απλά μας φέρνει πίσω στη γραμμή με την υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία, επιστρέφοντας πίσω στο σημείο όπου ήμασταν 18 μήνες πριν.

“Όταν η Σκωτία υπέβαλε αίτηση για καθεστώς αμελητέου κινδύνου για τη ΣΕΒ, ήταν εν πλήρη γνώση ότι υπήρχε κάθε πιθανότητα εμφάνισης σποραδικού κρούσματος Σ.Ε. όπως συνέβη στη Γαλλία και την Ιρλανδία”.

Ο Ian McWatt, διευθυντής επιχειρήσεων στα πρότυπα τροφίμων της Σκωτίας, δήλωσε τα εξής: «Υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΕΒ, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων στις ζωοτροφές και την απομάκρυνση των τμημάτων βοοειδών που είναι πιθανότερο να μεταφέρουν μολυσματικότητα της ΣΕΒ».

Το 2015, οι υπάλληλοι της γεωργίας επιβεβαίωσαν μια περίπτωση ΣΕΒ στο Carmarthenshire της Ουαλίας.

Η αγελάδα ανακαλύφθηκε ότι έχει ΣΕΒ μετά από συνήθεις δοκιμές που διεξάγονται όταν ένα ζώο πεθαίνει σε μια εκμετάλλευση.

Με στοιχεία από το BBC.

Top