Οι τιμές του βουτύρου παγκοσμίως βρίσκονται σε άνοδο, με τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου να σχολιάζουν ότι υπάρχει δυνατή ζήτηση για το προϊόν , ενώ η τωρινή παραγωγή γάλακτος δε μπορεί να ικανοποιήσει τη ζήτηση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η τιμή της πρωτεΐνης του γάλακτος είναι φθηνότερη από αυτήν των λιπαρών.

Μέρος της ανόδου  αποδίδεται στην αλλαγή συνηθειών των κινέζων καταναλωτών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν πλέον και το βούτυρο ως μαγειρικό λίπος, προς αντικατάσταση των παραδοσιακών γι’ αυτούς σπορέλαιων.

Επίσης, υπάρχει αλλαγή τάσης στον δυτικό κόσμο, όπου πλέον οι διατροφικές συμβουλές ,ίσως και εφήμερα λόγω μόδας, στοχεύουν στον περιορισμό της ζάχαρης και όχι των λιπαρών του γάλακτος.

Τα αποθέματα βουτύρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και παγκοσμίως είναι πολύ χαμηλά, ίσως και μηδενικά.

Αναλυτές υποστηρίζουν  ότι αυτή η άνοδος θα επιδράσει θετικά και στις τιμές του φρέσκου γάλακτος.

Top